sunnuntai 3. tammikuuta 2010

Uuden vuoden lupaus

Uuden vuoden kynnyksellähän on aina tapana tehdä lupauksia uudelle vuodelle. Omalla kohdallani en enää viitsi valehdella laihduttavani 20 kiloa, koska se ei kuitenkaan tule tapahtumaan. Sen sijaan keksin jotain toteutuskelpoisempaa:

Vuosi 2010 olkoon meidän perheen EKOVUOSI. Ajatuksena on siis pienin askelin muuttaa käyttäytymistämme ja ostotottumuksiamme vihreämpään, kotimaisempaan, luomumpaan ja reilumpaan suuntaan. Koska muutoksen tekijänä on kuitenkin ruuhkavuosiaan elävä työssäkäyvä perheenäiti, mitään suurta ihmettä ei ehkä ole odotettavissa, mutta askeleita oikeaan suuntaan.

Lupaan, että vuonna 2010 meidän perheeseen ei osteta uutta autoa, eikä varsinkaan kakkosautoa (no, ellei entinen kohtuullisen vähäkulutuksinen ja pienipäästöinen auto nyt jostain syystä täysin hajoa). Meidän perhe ei tee tänä vuonna yhtään lomamatkaa lentämällä. Jos itse joudun lentämään työasioissa ulkomaille, maksan vapaaehtoisen maksun aiheuttamastani tuhosta ilmakehälle. Tuskin tänä vuonna joudun työasioissakaan lentämään, koska organisaatio säästää "turhista" matkoista. 

Ostoksissa pyrin vaihtamaan tuotteet luomuun, kotimaiseen tai vähintään reilun kaupan tuotteisiin. Tämä tulee olemaan haastavaa ajatellen lähimarkettimme valikoimaa. Toisaalta haluan suosia sitä, koska sinne pääsee kävellen. Lähimpään ekokauppaan tai autonarkettiin on n. 20 km, enkä haluaisi autoilla niihin koko ajan. Lihansyöntiä vähennetään, pakkauskokoihin ja -materiaaleihin kiinnitän enemmän huomiota. Kesällä on luvassa kasviskuukausi, jonka olen toteuttanut aiemminkin. Tämä tarkoittaa siis kokonaista kuukautta ilman lihaa ja kalaa. Kokemuksesta tiedän, että omalla kohdallani se tarkoittaa sen verran voimallista paneutumista ruuanlaittoon, että parasta jättää se kesälomakuukaudelle. 

Ostohysteria saa toistaiseksi jäädä. Isommat ostokset harkitaan tarkkaan ja kaikenmaailman ihmevempaimia emme tarvitse. No, joulukuussa ehkä joutuu lopulta taipumaan Pleikkari kolmoseen, mutta toisaalta olen viivyttänyt senkin ostamista jo kahden joulun yli joka tapauksessa. Ompelukoneella lupaan tehdä entistä enemmän korjausompelua, jotta rikkoutuneet vetoketjut eivät automaattisesti tarkoita hylkyyn menevää vaatetta. Muutama ostoskassi täytyy kierrätyskankaista ommella pikimmiten. Ai niin, lankoja en myöskään osta tänä vuonna, entiset täytyy ensin neuloa pois kuljeksimasta.

Sähkönkulutus otetaan tarkkailuun, valoja sammutellaan, uunissa valmistetaan enemmän kerralla ja pyykinkuivuri joutaa kesäaikaan pannaan. Vedenkulutus tulee olemaan haaste ajatellen, että meillä on kaksi pitkäturkkista koiraa, joita pitää pestä usein. Raportoin aina silloin tällöin, miten ekoilu etenee. Blogitunnisteena olkoon "ekovuosi".

1 kommentti:

Mette (Mettuska) kirjoitti...

Kuulostaa hyvältä. Täytyy yrittää itsekin pitää mielessä ekoasiat. Lankaa kyllä ostan :D Ja minä lupaan nostaa kuntoani, ihan terveydellisistä syistä. Tulehan 13. päivä miitinkiin.