perjantai 8. tammikuuta 2010

Tuike hammaslääkärissä


Olen ollut jo jonkin aikaa huolissani Tuiken hurjasta alapurennasta ja maitohampaista, jotka eivät halunneet lähteä itsekseen pois. Tänään käytiin sitten eläinklinikkamme hampaisiin erikoistuneella lääkärillä poistattamassa kaikki maitokulmahampaat sekä pari muuta roikkumaan jäänyttä hammasta. Toimenpidehän vaatii nukutuksen, kuvassa ylhäällä Tuiken tämän illan tunnelmia. Uneliasta peiton alla makaamista.

Tässä eläinlääkärin kommentteja (lainauksia "epikriisistä"): Kaikki neljä maitokulmahammasta poistettu, poistokohtien päälle ommeltu ienfläppi. Tikit sulavia. Plakkia oli jo nyt muodostunut jonkin verran hampaiden pinnalle, joten kotihoitona harjaaminen olisi erittäin tärkeää!

Jatkohoito: ei mitään kovaa purtavaa viikkoon, ruoka pehmeää, ei luita, keppejä tms. Metacam särkylääke painon mukaan huomisesta alkaen. Hexarinse-huuhtelua poistokohtiin.

Voimakkaan alapurennan (= yläleuka liian lyhyt suhteessa alaleukaan) takia yläetuhampaiden kruunut painavat alaleuan etuhampaiden taakse limakalvoon painannetta. Lisäksi pysyvät alakulmahampaat eivät ole kasvamassa oikealle kohdalleen, ne suuntautuvat nyt liian eteen ja ovat jäämässä yläleuan hampaiden sisäpuolelle.

Kotioikominen: Oikominen sormilla: taivutetaan alakulmureita ulospäin. Pallo-oionta: kaikki muut lelut koiralta pois. Rohkaistaan koiraa pitämään palloa suussaan (pallon halkaisija n. 5-6 cm, mielellään täyskuminen pallo). Oikomista pitää tehdä aktiivisesti 2-4 viikon ajan, vähintään 3 x 15 min./päivä. Seuratkaa, miten kulmurit suuntaavat kasvua, sekä aiheuttavatko yläetuhampaat vielä syvempiä painaumia alahampaiden taakse. Kontrolliaika n. 4 viikon kuluttua.

Että sellaisia hammasuutisia. Ihan turhaan en siis ollut huolissani. Toivottavasti saadaan purentaa nyt sillä tavalla kotikonstein korjattua, että ainakin nuo alakulmahampaat eivät jäisi noin huonoon paikkaan. Siinä on kuulemma vaara, että ne sitten kitalakeen tekevät reikää tai kuoppaa. Yläetuhampaita voidaan kuulemma tarvittaessa vaikka hieman hioa lyhyemmäksi, jotta ne eivät vastaavasti painaisi alaleukaan.

Näyttelyhaaveisiin tämä myös todennäköisesti tulee vaikuttamaan; alapurenta on muodostunut niin voimakkaaksi, että keskimmäiset alahampaat näkyvät, vaikka Tuikella olisi suu kiinni. Ja tämä ei ilmeisesti ole ihan sallittua, vaikka rodulla lievä alapurenta saakin (pitääkin) olla. Kiinnostavaa olisi kuulla, miten siskoilla purenta on muodostunut, ja ovatko kaikki maitohampaat jo lähteneet?

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hei!

Cotonimme viime viikkojen tilanteen vuoksi siskojen hampaiden seuranta joulun jälkeen on jäänyt vähälle. Ennen joulua kaikki eivät olleet vaihtuneet, mutta nyt juuri kulmahampaissa on ne ylimääräiset maitohampaat mukana. Varaan ensi viikolle ajan niiden poistamiseen.

Salsan purenta on nähdäkseni aika lailla ok, mutta Wandan rivistö ei ole kovin kaksinen... Saa nähdä, miten hampaat muotoutuvat poistojen jälkeen.

Pentujen isällä on kauniit hampaat, mutta Sissillä juuri nuo alahampaat näkyvät, kun suu on kiinni. Kaikkia näyttelytoiveita näkyminen ei toki vie, koska joitakin pieniä virheitä joskus sallitaan.

Toivottavasti Tuiken hampaisiin auttaa nämä hoitokeinot. Todella harmi, jos kauniilla pennulla hampaista jää kiinni menestyminen. Tuike on nähtävästi siis perinyt äitinsä purukaluston... :) Sissille ei kuitenkaan näyttelyissä ole huomautettu hampaista, vaan muista asioista, kuten kropan pituudesta ja silmien pienuudesta. Se näyttää vähän eriltä kuin suomalaiset apsot.

tahja kirjoitti...

Joo, täytyy joka tapauksessa käydä näyttelyissä Tuikea näyttämässä. Voihan se olla, ettei nuo hampaat nouse kynnyskysymykseksi. Toivotaan näin.

Tosi hyvin on toipuminen alkanut, suu ei vaikuta ollenkaan kipeältä, vaikka siellä on niitä tikkejä. Ihan siistiltä myös näyttävät.

Anonyymi kirjoitti...

Moi!

Eksyin sun sivuille kun googlettelin koirien hammasongelmista...meillä on 7kk vanha parsontyttö, jonka kulmahampaat aiheuttavat myös päänvaivaa (alakulmahampaita täytyy näin kotianalyysin mukaan varmaankin alkaa jumppailla samalla tavalla sitten kun maitokulmurit on vedetty pois)...meillä on myös muutenkin ollut hammasongelmia, kun pikkuiselta tulee suurin osa hampuleista puuttumaan (joku sikiövaiheen kehityshäiriö tms.). Mutta juu, tsemppiä teille, toivottavasti saatte hampaat pallolla ja jumppaamalla kuntoon! :)

Anonyymi kirjoitti...

Ohops, nyt vasta huomasin että oli näin vanha blogimerkintä! :D Toivottavasti hampaat saatiin kuntoon, täytyypi lukea eteenpäin!