tiistai 2. maaliskuuta 2010

Cherry eye


Viikonloppuna Tuiken oikea silmä tulehtui. Luulin, että kyseessä oli ihan tavallinen silmätulehdus, joka vaan sattumalta pullisti sisäsilmäkulmassa olevaa vilkkuluomea ilkeän näköisesti. Mutta eilen eläinlääkärissä todettiinkin sitten cherry eye, joka saattaa vaatia leikkaushoidon. Kuvassa näkyy tuo ylimääräinen vilkkuluomi, keltainen väri silmänaluskarvoissa on ainetta, jolla silmänpinta värjättiin, jotta mahdolliset haavat silmänpinnassa näkyisivät. Niitä ei onneksi ollut, eli mitään tapaturmaa ei ole sattunut huomaamattani.
Hoitona on tässä vaiheessa kortisonipitoinen silmätippa, tai oikeastaan salva. Jos vilkkuluomi rauhoittuu ja palaa omaan piiloonsa viikon kuluessa, ollaan tyytyväisiä ja toivotaan, että se myös pysyy siellä. Jos viikossa ei tapahdu mitään edistystä, pitää varata aika tuon vilkkuluomen kirurgiseen poistoon. Tämä on kuulemma pieni ja vaivaton operaatio. Vaarana on kuitenkin kyynelkanavan tukkiutuminen ja sen seurauksena kuiva silmä. Onneksi on vakuutus. Tämän kuulemma vakuutus myös kattaa, toisin kuin esim. hammashoitoa.
Lääkäri oli sitä mieltä, että cherry eye on kohtuullisen yleinen lhasa apsoilla. Itse en ollut moisesta diagnoosista ikinä kuullutkaan.
Ai niin, onhan sentään hyviäkin uutisia. Käytin Tuikea eläinlääkärin vaa'alla, ja sen paino on nyt noussut n. kuuteen kiloon (tosin se oli juuri syönyt ennen punnitusta, joten en ihan täysin usko noihin lukemiin). Lääkäri tunnusteli Tuiken kroppaa ja totesi sen edelleen olevan hoikka, mutta ERITTÄIN hyvässä lihaskunnossa. Kehui myös Tuiken luonnetta; se ei yhtään yrittänytkään murista tai näykkiä, eikä paljon edes pyristellyt, kun silmää tutkittiin.

4 kommenttia:

Mette (Mettuska) kirjoitti...

Voi surku! Pikaista paranemista Tuikkeelle!

Liisa kirjoitti...

Voih, onpas harmi. En minäkään ole kuullut tuosta silmäjutusta, vaikka jo aika monta vuotta olen koirien kanssa puuhaillut. Toivottavasti se selviää ilman leikkausta, mutta toki on hyvä, että ainakin leikkaamalla se korjaantuu.

Mukava kuulla, että Tuike on hyvässä lihaskunnossa. Ilmeisesti se on saanut hyvin liikuntaa? :) Kiva juttu.

Paranemisia Tuikelle!

tahja kirjoitti...

Silmä on jo vähän parempi, peukkuja pystyyn vaan, ettei leikkausta tarvittaisi.

Mielestäni en ole Tuikea kovin paljon vielä lenkittänyt, koska olen ajatellut, että se on kuitenkin vielä pentu ja tarvitsee sitä energiaa kasvamiseen. Ilmeisesti hyvä lihaskunto tulee loputtomista painihetkistä Bellan kanssa! :)

Anonyymi kirjoitti...

Hei!

Minulle tulossa Lhasa Apson pentu ja vakuutusta olen miettinyt.

Korvattiinko Tuiken leikkaus vakuutuksesta? Missä yhtiössä vakuutus on?
Kysyin omasta yhtiöstäni miten on. niin sanoi, että yleensä kirsikkasilmää ei korvata, koska johtuu rakenneviasta. Voi kuitenkin soittaa leikanneelle lääkärille ja ratkaista tapauskohtaisesti.

Kiitos jo vastauksesta!
Sinulla on ihana blogi!